Hoge Venen zijn niet ongevaarlijk !

Dit weekend brachten de krantenkoppen:

Gezin verdwaalt op Hoge Venen maar overleeft dik pak sneeuw en vrieskou

De hulpdiensten hebben zaterdagavond een gezin teruggevonden dat verdwaald was gelopen in het natuurgebied de Hoge Venen, in het Oosten van België. Dat is vernomen bij de brandweer.Rond 17.15 uur kreeg de brandweer een oproep binnen over vermiste personen op de Hoge Venen. "Na ongeveer een uur zoeken, werd het gezin van drie, met een kind van 5 jaar, teruggevonden nabij het Signaal van Botrange", zegt de lokale brandweercommandant. Het gezin is gezond en wel, ondanks de 60 centimeter sneeuw en een temperatuur van -7 graden.

Dit voorval bewijst nog maar eens dat vele mensen de Hoge Venen enorm onderschatten. Ik heb al vele tochten gemaakt op de Hoge Venen en kan getuigen dat het één van de moeilijkste gebieden is om te navigeren. Het gebied is erg uitgestrekt en er zijn weinig herkenningspunten. De paadjes kronkelen in alle richtingen zodat je snel je richtingsgevoel verliest.  Doordat het een hoogplateau is, is het reliëf ook moeilijk te lezen; en dan zeker bij slechte weersomstandigheden. En dan komen we bij de belangrijkste onbekende: het weer. Dit kan op de Hoge Venen zo snel veranderen. Het ene moment schijnt de zon en even later valt er een striemende sneeuwbui, of strijkt een mistdeken over het landschap zodat alles onherkenbaar wordt. De dikke pakken sneeuw bedekken de paden of kunnen zorgen voor heuse white-out effecten. En dan moet je nog opletten dat je niet verrast wordt door het veen. Ik heb al meermaals geweten dat iemand plots tot zijn middel werd vastgezogen in het veenmoeras. Zonder hulp geraak je hier niet uit.

Daarom is het erg belangrijk dat je nooit alleen gaat wandelen in de Hoge Venen. En zelfs al ben je in groep, dat je moet toch op het ergste voorbereid zijn: extra kledingslagen meenemen of zelfs reservekledij, water en voedsel voor noodgevallen, een fluitje, reservebatterijen voor je GPS of een powerpack om je smartphone op te laden.

Heel wat mensen gaan op stap met een smartphone en hebben zo een vals veiligheidsgevoel. Ze hebben immers een gps-module op de smartphone en ze denken ze dat ze steeds hulp kunnen inroepen en onmiddellijk geholpen worden wanneer ze in nood zijn. 

In desolate gebieden als de Hoge Venen heb je echter weinig data-connectie, je kan je kaarten dus niet online raadplegen. Wanneer je de kaart niet op voorhand hebt gedownload, sta je dus nergens. Bovendien zijn kaarten van Google Maps , Apple Maps of Bing onvoldoende gedetailleerd om je te kunnen oriënteren. Je moet dus al OSM-kaarten en de gepaste apps op je toestel hebben (en deze goed kunnen gebruiken).

Wanneer je de veeleisende gps module gebruikt van je smartphone, is deze al na enkele uren leeg (en zeker bij koude temperaturen). Op het moment dat je in de problemen komt (bij valavond) zal je smartphone het dan net niet meer doen. Weg is de kans om hulp in te roepen, weg is de kans om je op de juiste weg te navigeren,...

Ken je trouwens het Croix des Fiancés  (Kruis der verloofden) N50° 30.661' E6° 02.515' ? Dit is een kruisbeeld op het Fagne Wallonne ter nagedachtenis van een jong koppeltje dat in januari 1871 op weg was van Jalhay naar de gemeente Xhoffraix om hun huwelijk te regelen. Ze raakten echter verdwaald in het hoogveen en werden getroffen door een sneeuwstorm. Het meisje Marie raakte uitgeput en haar verloofde François is nog verder getrokken om hulp te zoeken maar is 2 kilometer meter verder bezweken. Hun lijken werden pas op 22 maart teruggevonden door een Duitse douanier, wanneer de sneeuw begon te dooien. 

Moraal van het verhaal: wees goed voorbereid en neem dus steeds een volwaardige buitensport gps én een kompas mee op tocht in de Hoge Venen, of ga op stap met een gids die de streek goed kent ! P.S. ik ga later deze week een dagje sneeuwschoenwandelen in de Hoge Venen... mét GPS ! En het zal deugd doen!


Waardeer dit blogbericht:
Fiets & Wandelbeurs te Gent
Woensdag 18 januari: nieuwe workshop over OpenStre...

Related Posts

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
maandag 12 april 2021
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Gaasbeekstraat 84
B-1701 Itterbeek

i
BTW: BE 0830.326.433

+ 32 2 5671531
+ 32 478 337080 

© 2016 GPSadventures.be
All Rights Reserved.